Δουλεύοντας στην ActionAid είχα την ευκαιρία να γνωρίσω σπουδαίους ανθρώπους, που δεν είναι καθόλου γνωστοί. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ψυχική δύναμη, τη θέληση και τα εργαλεία να αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Είναι εργάτριες συνδικαλίστριες στο Μπαγκλαντές, δάσκαλοι στην Νότια Αφρική, αγρότισσες στην Ουγκάντα, νέοι ακτιβιστές στην Ινδία. Είναι, επίσης, συνάδελφοί μου στην ActionAid που δουλεύουν για το προσφυγικό στην Ελλάδα και την Ιορδανία ή για τα δικαιώματα των γυναικών στην Γκάνα.
Από τους ανθρώπους αυτούς παίρνω δύναμη και γεμίζω αισιοδοξία. Πρόσφατα παρακολούθησα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον εκπαιδευτικό κέντρο της ActionAid στην Αθήνα «Ένας Κόσμος Άνω Κάτω». Αυτή τη στιγμή ήταν τα παιδιά που με γέμισαν αισιοδοξία.
Φέτος είναι η 8η χρονιά που σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων έρχονται να συμμετέχουν στα διαδραστικά προγράμματα της ActionAid, ενώ 30.000 μαθητές έχουν εξερευνήσει, παίξει, γελάσει και σκεφτεί κατά τη διάρκεια τους.
Φωτογραφία: Περικλής Θούας/ ActionAid
Τα προγράμματα που δημιουργεί και πραγματοποιεί η εκπαιδευτική ομάδα της ActionAid χρησιμοποιούν πρωτοποριακές μεθόδους. Τα παιδιά που συμμετέχουν, δεν κάνουν μάθημα, ανακαλύπτουν. Γιατί υπάρχει αδικία στον κόσμο; Μπορεί να αλλάξει; Γιατί κάποιοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες και άλλοι όχι; Πώς μπορείς να αποδεχτείς το διαφορετικό;
Από φέτος, νέα ερωτήματα προστέθηκαν με το πρόγραμμα «Προς Φυγή» που απευθύνεται σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου. Μέσα από μια σειρά από παιχνίδια τα παιδιά πετυχαίνουν κάτι πολύ δύσκολο: παίρνουν θέση για το προσφυγικό με ένα διαδραστικό τρόπο. Δημιουργούν μια φωτογραφία με τη στάση του σώματός τους μέσα στο χώρο.
Μερικά παιδιά έγιναν ο ίδιος ο πρόσφυγας σκυφτός και γονατιστός. Άλλα παιδιά ήρθαν δίπλα του προσπαθώντας να δείξουν ότι θέλουν να βοηθήσουν και να τον στηρίξουν, άλλα στάθηκαν πιο μακριά κοιτάζοντας με ανησυχία και άλλα γύρισαν την πλάτη και κοίταξαν έξω. Κανένα παιδί δεν έδειξε εχθρική στάση κι έτσι ένα μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας της ActionAid αναπαράστησε αυτή την αντίδραση που ακούγεται έντονα τελευταία.
Η εικόνα ήταν παγωμένη και καθρέφτιζε αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Στη συνέχεια, τα παιδιά που δεν συμμετείχαν κλήθηκαν να αλλάξουν με τη δική τους στάση σώματος τη φωτογραφία. Τα παιδιά σηκώθηκαν και έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στην επιθετική στάση για να την εμποδίσουν. Άλλα θέλησαν να στηρίξουν και αυτά τον πρόσφυγα, ενώ άλλα προσπάθησαν να τραβήξουν κοντά όσους είχαν σταθεί πιο μακριά ή αδιαφορούσαν.
Οι μαθητές ήταν γύρω στα 16, μια ηλικία δύσκολη με έντονες αλλαγές. Είναι η περίοδος που το σημαντικότερο όλων ήταν η απόφαση αν θα σπουδάσεις και τι. Είναι η εποχή που η αξία σου κρίνεται από το πόση γνώση μπορείς να συσσωρεύσεις στο μυαλό σου για να πετύχεις στις εξετάσεις. Τα παιδιά σήμερα έχουν και το πρόσθετο άγχος της κρίσης που πιέζει τις οικογένειές τους από παντού.
Κι όμως αυτά τα παιδιά επειδή δεν τους άρεσε η φωτογραφία, αποφάσισαν να την αλλάξουν κάνοντάς την πιο δίκαιη. Δεν σε γεμίζει αυτό δύναμη και αισιοδοξία;
Κεντρική Φωτογραφία: ActionAid